- 16 Mart 2023
- Yayınlayan: Uzm. Dr. Enis BİÇERER
- Kategori: Tedaviler
Bel Fıtığı Tedavisi
İnsan bedeni gün içerisinde birçok hareketi bir arada yapar. Bu hareketlerin yapılması sırasında yanlış hareketler belli noktalara baskı yapar. Birçok insanda bel ağrılarının sebebine bakıldığında bel fıtığı rahatsızlığı ortaya çıktığı görülür. Bel fıtığı sebebiyle insan bedeni çok fazla ağrı çekebilir. Omurgadaki kemiklerin arasında bulunan diskler zorlanabilir. Bu zorlanma ağır kaldırma, dengesiz ve zor aktiviteler ve yaşanan bazı travmalar sonucu disklerin etrafındaki liflerin yırtılması sonucu meydana gelir. Yırtılan liflerin arasından sinir kanalına bir çıkıntı oluşur. Hareket ettikçe bu sinirlerde sıkışma meydana gelir ve bu da çok ağrı yapar. Bel fıtığı tedavisi işte bu ağrılardan kurtulmak için yapılır.
Bel fıtığı tedavisi için alanında uzman birinden yardım istemek gerekir. Omurga kısmı insan bedeninin ayakta durmasını sağlayan kısımdır. Bu kısımda oluşan bir rahatsızlık olan bel fıtığı acil tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bel fıtığının tıp dilindeki adı Lomber Disk Hernisi’dir. Bu hastalık günümüzde oldukça yaygın bir hastalık olarak bilinir. Rahat hareket edebilmek ve ağrılardan kurtulmak için ameliyatsız bel fıtığı tedavisi sunan bir uzmanda yardım alabilirsiniz.
Bel Fıtığı Nedir?
İnsan iskeleti insanın ayakta durmasına yardımcı olur. İskelet yapısı ne kadar güçlü ve sağlıklı olursa insan o kadar pratik bir şekilde hareket eder. İnsanın hareketlerini kısıtlayan bazı rahatsızlıklar yaşanabilir. Bu rahatsızlıklar arasında bel fıtığı bulunmaktadır. Son zamanlarda oldukça yaygın bir şekilde birçok insanda ortaya çıkan bu rahatsızlık farklı yöntemlerle tedavi edilir.
İnsanda bel kısmı beş omur ve bu omurlar arasındaki disklerden oluşur. Bu diskler insanın hareketini kolaylaştıran elastiki bir yapıdadır. İşte bu elastiki yapıdaki disklerin kayması veya yırtılması ile ortaya çıkan hastalığın adı bel fıtığıdır. Bel fıtığı oluşan kişinin çok yoğun ağrıları olur. Bu ağrılar kalça kısmından başlayıp bacakların arka kısmına ve oradan da topuklara kadar yayılır. Dayanılmaz hale gelen bu ağrılarda kurtulmak için tedavi olunması şarttır. Bu tedavide sinirlerin rahatlatılması gerekir. Bu rahatlama sayesinde uyuşma, ağrılar ve kasılmalar ortadan kalkar. Bu ağrıların bir daha oluşmaması için de eklemlerin, kasların ve bağların güçlendirilmesi gerekir.
Bel Fıtığı Nedenleri Nelerdir?
Yaşın ilerlemesi ile daha çok ortaya çıkan bel fıtığı nedenleri arasında öncelikle disklerin içerisindeki sıvının azalması bulunur. Bu sıvının azalması da disklerin gücünü azaltır. Bel fıtığı en çok bu sebeple ortaya çıkar. Omurların arasındaki diskler dıştan sert iç kısmı yumuşak ve elastiki yapıya sahiptir. Bu iç kısımdaki sıvı azalınca diskler arasında sürtünme ve yıpranma meydana gelir. Bu rahatsızlık genel olarak ilerleyen yaşlarda ortaya çıksa da genç yaşta bel fıtığı rahatsızlığı yaşayanlar da vardır. Bel fıtığı nedenleri arasında şunlar sıralanabilir:
- Bel ve sırtı zorlayacak ani hareketler yapmak
- Çok ağır bir yük kaldırmak
- Yaşanan şiddetli travmalar
- Çok uzun süre hareket etmeden sabit bir şekilde oturma ya da ayakta durma
- Omurga çevresindeki kasların güçsüz olmasında dolayı diskler kayar veya yırtılır
- Kilolu olmak, hamilelik döneminde fazla kilo almak bel fıtığı riskini arttırır.
- Spor yaparken omurgayı zorlayacak hareketler yapmak
Bütün bu davranışlar ve yaşananlar bel fıtığı rahatsızlığının oluşmasına sebep olur. Bu hastalığın oluşma oranı kadın ve erkeklerde aynı orandadır.
Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
İnsanların çok fazla şikayetçi oldukları rahatsızlıklar arasında bel fıtığı yer alır. Bu rahatsızlık çok fazla ağrı oluşturduğu ve hareketleri kısıtladığı için görmezden gelinmeyecek bir hasatlıktır. Bel fıtığının belirtileri arasında en önemlisi bel ve bacaklarda oluşan yoğun ağrılardır. Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerde ağrılar birden ve şiddetli bir şekilde başlayarak günlerce sürebilir. Bel fıtığı hastaları çok uzun süren ağrılar sebebiyle bir an önce tedavi olmak isterler.
Bel fıtığı ağrılarla başlayan bir rahatsızlık olsa da sonrasında çok daha farklı semptomların gelişmesine de sebep olur. Bel, kalça, bacak ve oradan ayak ve topuklara kadar inen bu hastalığın en önemli belirtisi ağrıdır. Birçok kişide bu ağrılar ilk belirti olarak çıksa da kişiye göre belirtiler değişebilir. Bel fıtığı hastalığının belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Bel, bacak ve kalçada oluşan yoğun ağrı
- Vücudun çeşitli noktalarında uyuşukluk ve karıncalanma hissi
- Fıtığın sinirlere baskı yapması durumunda yürümede, oturmada zorluk çekilir ve güçsüzlük hali olur
- Cinsel fonksiyon kaybı
- İdrar kaçırma olayı
- İnsanın duruşunda denge kaybı
Yaşanan bu rahatsızlıklar uzman doktor tarafından incelendikten sonra tetkiklere geçilerek çekilen görüntülerle bel fıtığı olup olmadığı belirlenir. Bel fıtığı var ise nerede ve hangi seviyede olduğuna bakılır. Ardından da duruma göre uygu yöntemlerle tedaviye geçilir
Bel Fıtığının Tanı Yöntemleri
Çok uzun süren ve geçmeyen ağrıların ardından özellikle bel, kalça ve bacak kısmındaki ağrılardan dolayı uzmana başvurulur. Alanında uzman doktor tarafından hastanın şikayetleri dinlenilir ve nörolojik ve fiziki muayenesi yapılır. Ardından MR, BT, röntgen gibi yöntemlerle kesin tanı konulur. Son olarak EMG çekimi yapılarak fıtığın sinir uçlarına etkileri belirlenir. Bel fıtığı tanı yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
- Fizik muayene
- Röntgen
- MR (manyetik rezonans)
- CT (bilgisayarlı tomografi)
- EMG (kas elektromiyografi)
Bel fıtığının tanısında kullanılan bu yöntemlerin yanında başka yöntemler de kullanılabilir. Bu yöntemlerin kullanılması hastanın bel fıtığı semptomlarına göre değişebilir. Ayrıca bel fıtığının ciddiyet durumuna göre de farklı yöntemler kullanılır.
Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Uzman doktora yapılan başvuru ve doktor tarafından yapılan muayene ve çekimler sonucunda hastanın tedavisi için yöntemler belirlenir. Bel fıtığı tedavisi için karar verilmesinde hastalığın vücuda etki derecesine ve ilerlemesine bakılır. Uygulanacak olan tedavinin belirlenmesi de kişiye göre ve şikayet seviyesine göre değişiklik gösterecektir. Tedavi yöntemine karar verilirken ileri derece nörolojik belirtiler olmayan kişilerde cerrahi dışı yöntemler seçilmektedir. Bunların dışında ise cerrahi yöntemlere yani ameliyat başvurulur.
Fıtıklaşmış diskler, bazı kişilerde zamanla kendiliğinden iyileşir veya cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilir. Bunun yanında omurilik ve sinirler üzerindeki baskı oluşturan bel fıtığı rahatsızlıklarında bu baskıyı azaltmak için şu cerrahi yöntemlere başvurulur:
- Diskektomi denilen yöntemle fıtıklaşmış diskin çıkarılır.
- Yapay Disk Ameliyatında ise fıtıklaşmış disk yapay bir diskle değiştirilir.
- Laminektomi yöntemi ile fıtıklaşmış diskin etrafındaki kemiğin bir kısmını çıkarılır. Bu yöntem omurilik kanalını genişletmek için uygulanır.
- Spinal Füzyon yönteminde omurgayı daha stabil hale getirmek için iki veya daha fazla omurun doğrudan birleştirilir.
Bel fıtığı ameliyatları artık gelişmiş teknoloji destekli yapıldığı için çok sıkıntılı ameliyatlarda bir risk çok düşüktür. Bu sebeple birçok kişi doktorun karar vermesi ile kesin çözüm olması sebebiyle ameliyat olmayı ister.
Bel Fıtığında Cerrahi Olmayan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bel fıtığı şikayeti olup doktora gidenler doktorun muayenesi ve karar vermesi ile cerrahi olmaya yöntemlerle tedavi edilebilir. Bel fıtığında cerrahi olmaya tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
- Ozon ve lazer tedavisi
- Fizik tedavi ve rehabilitasyon
- Ağrı kesici ilaç tedavisi
- Steroid tedavisi
- Egzersizler
- Kısa süreli korse kullanımı
Bu yöntemler arasında son dönemlerde çokça kullanılan bu yöntemler arasında ozon ve lazer tedavisi bulunuyor. Bu tedavilerin her ikisi de aynı yöntemle yapılır. Bel fıtığının oluşma çeşidi ve büyüklüğüne göre bu iki yöntemden uygun olan doktor tarafından seçilir. Ameliyatsız olarak yapılan işlemlerde önce hasta anlık röntgen çekimi için yüzüstü yatırılır. Ardından ağrı hissetmemesi için hafif sedasyon altında fıtıklaşmış diskin içerisine iğne ile girilir.
İğne ile giriş sonrası birçok açıdan görüntüleme yapılır. Sıkıntı belirlenen noktaya ozon veya lazerle işlem yapılır. Bu tedavi ile diskin fıtıklaşmış olan ve sinire baskı yapan kısmı küçültülerek disk içerisine doğru çekilir. Böylece baskı ortadan kalkar ve ağrılar yok olur. Bu tedavi sonrası hasta iki saat sonra hastaneden çıkarılır. Evinde gidince de ağrısı olmazsa ertesi gün işine gidebilir.
Bel Fıtığı Tedavisinde Çekme ve Germe Yöntemi
Geleneksel bir yöntem gibi görünse de bel fıtığı tedavisinde kullanılabilecek yöntemler arasında çekme ve germe yöntemi yer alıyor. Kullanılan bu yöntemler öncelikle bel fıtığı semptomlarını azaltmayı hedeflemektedir. Ardından da bel bölgesinin hareket edebilirliğini arttırmayı hedefler. Çekme ve germe yöntemi, genellikle fizik tedaviyle birlikte uygulanır. Yapılacak olan hareketler de doktor tarafından yönlendirilerek yapılır.
Bu yöntemin etkinliği, bel fıtığı şikayetlerine ve bel fıtığının seviyesine göre değişebilir. Çekme ve germe yöntemi, bu tedavinin yapılmasında tek başına yeterli olmayabilir. Bu sebeple genellikle fizik tedavi ile birlikte uygulanır.
Bel Fıtığı İçin Korse Tedavisi Etkili Midir?
Bel fıtığı çok sayıda kişinin şikayetçi olduğu bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisinde çok etkili olan yöntemler kullanılır. Alanında uzman doktorlar tarafından yapılan muayenede duruma göre tedavi yöntemi belirlenir. Bel fıtığı için korse tedavisi de uygulanabilir. Bu tedavi tek başına bel fıtığını tedavi eden bir yöntem değildir. Bel fıtığında korse kullanılması tedavide destek amaçlı olarak kullanılır korse bel fıtığı semptomlarını azaltmak için kullanılır. Korse, bel fıtığı tedavisinde tek başına yeterli olmayıp diğer tedavi yöntemleriyle birlikte kullanılması hekim tarafından istenir.
Bel Fıtığında İlaç Tedavisi Yöntemi
Ağrılarda ilaç kullanılması kaçınılmazdır. Bel fıtığı ağrısının dayanılmaz olduğu düşünülürse ağrının azaltılması ve rahata hareket etmeyi sağlayan ilaç kullanımı söz konusu olur. Bel fıtığında ilaç tedavisi yöntemi hastalığın semptomlarını azaltmak için kullanılır. Ayrıca ilaç sayesinde bel bölgesinin rahat hareket etmesi sağlanır. Bel fıtığında ilaç tedavisinde kullanılabilecek yöntemler arasında şunlar sayılabilir:
- Ağrı kesici ilaçlar
- Ağrı azaltıcı ilaçlar
- Antienflamatuar ilaçlar
Bel fıtığında ilaç tedavisinde kullanılan ilaçlar bunlara ek olarak doktorun gerekli gördüğü farklı ilaçlar olarak da kullanılabilir.
Bel Fıtığı Cerrahisi Nedir, Nasıl Uygulanır?
Bel fıtığı rahatsızlıklarında ameliyat yani cerrahi yöntem en son olarak düşünülen yöntemdir. Uzman doktor tarafında diğer yöntemlerin uygulanmasının ardından bel fıtığı semptomlarının devam etmesi durumunda ameliyat kararı verilir. Bel fıtığı cerrahisi, bel kemiğinin üst kısmında bulunan diski değiştirme veya bu disklerin onarımı gibi işlemleri içerir. Bu işlemler genellikle anestezi altında yapılır. Bel fıtığı cerrahi işleminin seviyesi, hastalığın semptomlarına ve bel fıtığının seviyesine göre değişir.
Bel fıtığı cerrahisi, bu hastalığın tedavisinde son çare olarak kullanılır. Ameliyata genellikle diğer tedavi yöntemlerinin etkili olmaması durumunda başvurulur. Bu yöntem biraz daha zor olan yöntem olmasına rağmen tedavi oranı yüksek bir yöntemdir.
Bel Fıtığında Acil Cerrahi Müdahale Ne Zaman Gereklidir?
Hastalıklarda doktorlar cerrahi müdahaleyi en son çözüm olarak düşünür. Bu son yollarda farklı tedavi yöntemlerinin bulunması sebebiyle çok daha az başvurulan bir yöntemdir. Bel fıtığı hastalarında öncesinde çeşitli yöntemlerle tedavi süreci ilerler. Bu hastalarda acil müdahale ne zaman gerekir şeklinde çeşitli sorular sorulabilir. Bu konuda doktorların dikkat ettiği noktalara bakıldığında idrar ve büyük abdest tutamama, cinsel organlarda ve makatta uyuşma, bacaklarda hareketi engelleyen ve felce giden belirtiler sebebiyle bu hasta acil olarak ameliyata alınır.
Bu belirtilerin bulunduğu hastaya acil müdahale önemlidir. Bunun sebebi kişinin sinirleri üzerindeki baskının hemen kaldırılmasıdır. Bunun için hasta hemen ameliyata alınır ve sinirlerin üzerindeki baskı kaldırılır. Fıtık hastalarında beklenirse kendiliğinden iyileşir sözü her hasta için geçerli değildir. Bazı hastaların acil olarak ameliyat edilmesi gerekir.
Cerrahi Operasyon Ne Zaman Uygulanır?
Bel fıtığı hastalarında cerrahi operasyon sinir köklerinin sıkışması ve zarar görmesi durumunda yapılır. Kaslarda yaşanan güç sorunu ve nörolojik belirtiler bu cerrahi müdahalenin hemen yapılmasını zorunlu kılar. Özellikle mesane ve bağırsak fonksiyonlarında sorun yaşanması durumunda bu hasta hemen ameliyat alınır.
Bel fıtığı ameliyatlarında laminektomi, diskektomi, mikro-diskektomi, yapay disk cerrahisi, spinal füzyon gibi teknikler kullanılır. Bu yöntemler arasında en başarılı olan metot mikrocerrahi yöntemi ile mikro-diskektomi ameliyatıdır. Bu yöntem cerrahi müdahalelerde en çok kullanılan yöntemdir.
Bel Fıtığı Cerrahisi Nasıl Uygulanır?
Bel fıtığı cerrahisi, bel fıtığı sorunu yaşayan hastalarda fıtığın durumuna göre yapılan bir işlemdir. Bu işlem anestezi uygulanarak yapılır. Hastalığın semptomlarına ve fıtığın seviyesine göre cerrahi müdahale değişebilir. Bel fıtığı cerrahisi, genellikle aşağıdaki adımları içerebilir:
- Anestezi verilmesi: Bu ameliyatlar genellikle anestezi altında yapılır. Anestezi, cerrahi sırasında hastanın ağrı hissetmemesi için verilmektedir.
- Cerrahi işleminin yapılması: Bu işlemin türü ve seviyesi, hastanın bel fıtığı semptomlarına ve bel fıtığının seviyesine göre değişiklik gösterir. Bu cerrahi müdahale genellikle bel kemiğinin üst kısmındaki diskin değiştirilmesi veya onarılması şeklinde yapılır.
- Cerrahi sonrası bakım: ameliyat sonrası hastanın iyileşmesine yardımcı olmak özel bakım yapılır. Bu bakım, genellikle ağrı kesici ilaçlar, fizik tedavi gibi yöntemleri içerir.
Ameliyat sonrası bakımın güzel yapılması ve fizik tedaviye düzenli gidilmesi gerekmektedir. Böylece iyileşme süreci çok daha hızlı olur.
Bel Fıtığı Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Bel fıtığı çok önemli bir rahatsızlık olarak bilinir. Bu rahatsızlığı yaşayanlar ağrılardan şikayetçi olmaktadır. Doktor tarafından ameliyat kararı alınan kişilerde bel fıtığı tedavisi sonrası iyileşme süreci dikkatli geçirilmeli. Son dönemde bu iyileşme döneminde teknik destek alınmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde artık tedavi sonraları iyileşme süreçleri çok daha çabuk tamamlanıyor. Böylece hastalar çok daha çabuk ayağa kalkabilir. Bu durum hastanın taburcu olma sürecini de kısaltmaktadır.
SSS – FAQ
Bel fıtığı olan biri ne yapmalı?
Bel fıtığı teşhisi konulan bir hastaya doktor öncelikle kısa bir istirahat verir. Ayrıca ağrıya neden olan tahrişin azaltmaya yönelik anti-inflamatuar ilaçlar, ağrı kontrolü için ağrı kesiciler vererek kullanmasını ister. Fizik tedavi, egzersiz veya epidural steroid enjeksiyonları gibi farklı yöntemler tavsiye edebilir.
Bel fıtığı tamamen iyileşir mi?
Bel fıtığı için uygulanan fizik tedavi uygulamaları neredeyse %90 oranında iyileşme sağlanır. Bu fıtıkların büyük bir kısmı fizik tedavi ile veya zaman içinde kendiliğinden küçülebilir. Çok büyük olmayan fıtıklar ise yok olabilir. İyi bir fizik tedavi ile fıtıktan kurtulmak mümkün olur.
Bel fıtığı en çabuk nasıl geçer?
Bel fıtığı ile ilgili çok çeşitli uygulamalar bulunuyor. Bu yöntemlerin hepsi bel fıtığını yok etmeyi hedefliyor. Bel fıtığı en çabuk nasıl geçer denildiğinde buna verilecek cevap fıtığın özelliğine göre uygulanan yönteme göre değişir. Küçük fıtıklarda 15 dakika süren tek seans enjeksiyon tedavisi ile geçebilir.