PRP Tedavisi

Platelet Rich Plasma olarak da bilinen PRP trombosit (platelet) tarafından zenginleştirilmiş plazma uygulamasının kısa adıdır.

Yöntem ilk olarak 90’lı yılların sonunda diş hekimleri tarafından yaşlılarda diş tedavilerinde kullanılmaya başlanmış olup kişiden alınan az miktardaki kanın ayrıştırılarak (santrifrujdan geçirme yöntemiyle) bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen “trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazmanın” yine aynı kişiye cilt gençleştirme ve yapılanmasına destek olma amaçlı enjeksiyon yoluyla geri verilmesi olarak kullanılmaya devam edilmiştir.

PRP tedavisi günümüzde kırışıklık, sivilce ve yara izleri, cilt sarkmaları, vücutta oluşan çatlaklar, saç dökülmeleri, plastic cerrahi ve ağız cerrahisi gibi bir çok alanda hiç bir yan etki göstermeksizin kullanılabilmektedir. Medikal bir uygulama olan PRP sadece doktorlar tarafından uygulanmalıdır.

PRP Nedir?

Platelet Rich Plasma olarak da bilinen PRP trombosit (platelet) tarafından zenginleştirilmiş plazma uygulamasının kısa adıdır. Yöntem ilk olarak 90’lı yılların sonunda diş hekimleri tarafından yaşlılarda diş tedavilerinde kullanılmaya başlanmış olup kişiden alınan az miktardaki kanın ayrıştırılarak (santrifrujdan geçirme yöntemiyle) bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen “trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazmanın” yine aynı kişiye cilt gençleştirme ve yapılanmasına destek olma amaçlı enjeksiyon yoluyla geri verilmesi olarak kullanılmaya devam edilmiştir. PRP tedavisi günümüzde kırışıklık, sivilce ve yara izleri, cilt sarkmaları, vücutta oluşan çatlaklar, saç dökülmeleri, plastic cerrahi ve ağız cerrahisi gibi bir çok alanda hiç bir yan etki göstermeksizin kullanılabilmektedir. Medikal bir uygulama olan PRP sadece doktorlar tarafından uygulanmalıdır.

Dokularımızda oluşan her hangi bir hasar için kanımız trombositleri bu dokuya toplayarak bir onarım süreci başlatır, PRP’nin amacı ise bu hasarlı dokuya normal kan dolaşımı ile taşınabilecek olandan çok daha fazla sayıda trombositi verebilmektir, bu sayede hasarlı dokunun onarımı daha hızlı başlar ve sonuca çok daha çabuk ulaşılır., çünkü PRP ile elde edilen trombositlerin yoğunluğu kandakinden 3 ila 6 kat daha fazladır.

PRP Nasıl Elde Edilir?

PRP tedavisi uygulanmadan önce 5-20 cc arasında değişen miktarlarda kan hastadan alınarak P.RP için hazırlanmış özel tüplere konulur. Bu tüpler yüksek hızda dönen aytıştırma (santrifuj) cihazına yerleştirilir. Bu ayrıştırma cihazı, kandaki pıhtı hücrelerinden vücudumuzda bulunandan daha zengin bir plazma elde edebilmek için belli bir hızda ve sürede dönmektedirler. Özel tüpler olmadan elde edilen plazmada pıhtı hücreleri 200.000 civarında kalır. Fakat bu sayı bahsi geçen tedaviler için yeterli olmamaktadır. PRP tedavisinde kanın konulduğu özel tüpler sayesinde bir milyon pıhtı hücresi içeren plazma elde edilebilir.

PRP Uygulama Alanları

  • Cildin yeniden yapılanmasını sağlamak
  • Derinin doğal yollardan yeniden canlanmasını ve yapılanmasını sağlamak
  • Cildin esksinden parlak ve daha sağlıklı bir görünüm elde edilmesini sağlamak
  • Eller, kollar, bacak bölgesi ve özellikle yüzdeki estetik tedavileri
  • Ciltte oluşan kırışıkların giderilmesi Kol altı veya göğüs sarkmalarında toparlamaya yardımcı olmak
  • Saç ekimi sonrası veya saç problemlerinde ( saç dökülmeleri, saçın güçsüzleşmesi)
  • Oluşmuş olan yara, çatlak izlerinin iyileşme süreçlerini hızlandırmak
  • Dermal-epidermal bağlantı noktasında düzleşme
  • Lazer veya kimyasal peeling uygulama sonrası cildin yapılanmasına yardımcı olmak
  • Hiperpigmentasyon
  • Kolajen azalması.

PRP Seansları

Seansı yaklaşık 30 dakika süren bu uygulama için önerilen seans sayısı 3 ve ya 4 seanstır. Hastanın ve uygulanacak tedavinin durumuna göre genellikle 15 gün arayla seans uygulamaları yapılır. İlk uygulama sonrası hasta ilk etkileri cildinde görmeye başlayacaktır. İlk seanstan sonar ciltte görülecek aydınlanma ve parlaklık başarılı bir PRP seansı geçirdiğinizin ilk işaretidir. Yapılanma veya onarım süreci uygulanan seanslar sonrasında etkili biçimde görülmeye başlanır. Uygulanan seanslar sonrasında ortaya çıkan yapılanma-onarımın kalıcılığının sağlanması için idame seansları yıl içinde 1 veya 2 seans olarak önerilir. Hastanın kesinlikle her hangi bir ağrı ya da acı hissetmeyeceği bu yöntemin hiç bir yan etkisi olmadığı da kanıtlanmıştır.

PRP Yüz Tedavisi

PRP’nin uygulama alanları nelerdir?

-Deride yaşa ve UV maruziyetine bağlı olarak gelişen kırışıklıkları düzeltmek, çöküntüleri gidermek, cildin esnekliğini ve parlaklığını yeniden kazandırmak (antiaging amaçlı), -Saç dökülmesini önlemek amacıyla tek başına ya da dermaroller/mezoterapi gibi yöntemlerle kombine uygulamak, -Yara izlerini azaltmak (sivilce izleri, ameliyat sonrası izler ve çatlaklar…) -Lazer/peeling gibi uygulamalardan hemen sonra derinin hızla yapılanmasını sağlamak,

PRP hangi bölgelere uygulanır?

  • Yüz ve saçlı deri (en sık),
  • Boyun, dekolte bölgesi,
  • Eller,
  • Diğer vücut alanları

PRP hangi sıklıkta uygulanır?

PRP 2-3 hafta aralarla, 3-5 seans uygulanır. Asıl etkinlik 3-6. haftalarda başlar ve 1 yıl devam eder.

Pratikte PRP uygulaması nasıl yapılır?

Uygulamanın yapılacağı kişiden 1-2 tüp kan alınır, santrifüj cihazında plateletler (trombositler) ayrıştırılır. Böylece plateletler tüpün içerisinde yoğunlaşıp birikir ve PRP denilen kan ürünü elde edilmiş olur. Bu ürün dolgu veya mezoterapi teknikleri ile tedavi amaçlanan deri içine enjekte edilir, deriyi gençleştirici özelliği uygulamanın hemen sonrasında parlak ve canlı bir görünümle belirgin hale gelir.

PRP uygulamasının yan etkisi var mıdır?

Enfeksiyon ve alerji riskinin yok denecek kadar az olması nedeniyle son derece güvenilirdir. Bugüne kadar saptanmış herhangi bir yan etkisi yoktur. Kimlere PRP uygulanmaz? Platelet sayısı yetersiz olanlara ve kanser hastalarına PRP uygulanmaz.

PRP Saç Tedavisi

PRP saç dökülmesini engellemede kullanılan en yeni ve en başarılı yöntemlerden birisidir. Bu yöntem ile inanılmaz sonuçlar almak mümkündür. Saç köküne direk PRP ve büyüme faktörlerini veriliği zaman; saçlarda kalınlaşma, sıklaşma, dökülmede tamamen durma ve yeni saç oluşumu gözlemlenir. PRP uygulamasında, hedef bölgeye kan dolaşımıyla taşınabilenden çok daha fazla sayıda platelet ve içeriğinde bulunan büyüme faktörlerini ulaştırılabilmektedir. Büyüme faktörleri kolajen ve hyaluronik asit üretimini arttırarak saç köklerinin kuvvetlenmesi dökülmesinin tamamen durmasını saçların sıklaşıp gürleşmesini sağlar.

PRP ile Saç Dökülme Tedavisi Hangi Durumlarda Etkilidir?

Erkeklerde;

  • Aileden gelen saç dökülmesi problemi varsa,
  • Yağlı, kepekli ve kaşıntı veren saç problemi varsa,
  • Kırılarak saç dökülmesi olan ince ve zayıf telli saçlarda

Kadınlarda;

  • Kadın tipi androgenetik alopesi (En sık tepede saç azalır ve seyrekleşir, incelir, kısalır, rengi açılır),
  • Demir eksikliği anemisi,
  • Tiroid hormon eksikliği anemisi,
  • Over kistlerine bağlı hormonal bozulma,
  • Doğum sonrası dökülmeler,
  • Kuaförlerdeki işlemler ve sık saç boyatmaya bağlı saçlardaki zararların dökülmenin önlenmesi.

PRP Akne (Sivilce) Tedavisi

Akne izlerinin çukurları makyaj ile kapatılamayan önemli kozmetik sorunların başında gelir. Sivilce izleri kendini derin sivilce çukurları gibi gösterebilir. Bazen de kırmızı leke veya kahverengi lekeler şeklinde de izlenir. Tüm bu sivilce izlerinin günümüzde tedavisi mümkündür. Sivilce izlerinin tedavi seçeneklerinin arasında PRP sık tercih edilen yöntemlerin başında yer alır. PRP tedavisi günümüzde kök hücre tedavisi olarak da adlandırılır.

PRP, kişinin kolundan az miktarda alınan kan ile yapılan doğal tedavi yöntemidir. Kişinin kendi kanı özel santrifüj yöntemleri kullanılarak büyüme faktörlerinden zengin PRP serumuna dönüştürülür. PRP serumu sivilce izleri dahil olmak üzere tüm yüze uygulanır. PRP serumu dermapen iğneleme sistemi ve diğer özel iğneler yardımıyla cilt altına ulaştırılır.

PRP Yara Tedavisi

PRP (Platelet Rich Plasma): Trombositten Zengin Plazma ile Yara Tedavisi: Cilt yenileme, yüzdeki kılcal damarlar ve kızarıklıkların tedavisi, yüz ve boyun gençleştirme, saç dökülmesi, siyah nokta ve sivilce (akne) tedavileri gibi klasik uygulamalarının yanısıra PRP, kronik yara tedavisinde de kullanılabilmektedir.Damar yetmezliğe bağlı yaralar, travma zemininde açılmış (kanser olmaması kaydıyla) yaralar veya şeker yaralarında olduğu gibi ameliyat seçeneklerinin kısıtlı olduğu veya ameliyat başarı oranının düşük olduğu durumlarda PRP ile başarılı sonuçlar bildirilmiştir.

İletişim numaralarımızdan detaylı bilgi alabilir, bize ulaşabilirsiniz.



Enis Biçerer - DoktorTakvimi.com

Bir cevap yazın


Gelen Sorular


WhatsApp chat
WHATSAPP
RANDEVU AL