Topuk Dikeni Tedavisi

Topuk Dikeni Tedavisi

Topuk dikeni uzun süre oturduktan sonra veya sabah yataktan kalkınca ayağın topuk kısmında başlayan ağrılarla görülür. Topuk dikeni hastalığı kişinin ayağının üstüne basamaması gibi çeşitli problemlerle ortaya çıkar. Topuk dikeni tedavisi öncesinde bu hastalığın tanısının konulması ve doğru tedavi yöntemlerinin belirlenmesi gerekir. Topuk dikeni, uzun süre ayakta durulması gerektiren işlerde çalışmak, yanlış ayakkabılar seçimi, kilo artışı, tabana ani yük binmesi gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bu rahatsızlık ayak tabanımızda yer alan kısa kasların topuk kemiğine bağlandığı ve fasya adı verilen liflerde yırtılma veya kopma sonucu oluşan rahatsızlıktır.

Bu yırtılma ve oluşan hasar sonrası bu kısımda kireçlenme benzeri sert doku birikir. Bu biriken sert doku ayağın ilk yere basılması sırasında hissedilir ve insana çok acı verir. Diken batmasına benzer bir acı hissedilir. Bu hastalığın tedavisinde öncelikle ayak egzersizi tavsiye edilir. Uzun süre bu egzersizi yapmak zor olacağı için podo taping uygulaması bu konuda kolay ve etkili bir alternatif olarak sunulur. Topuk kısmına atılan esnek bantlar sayesinde taban kısmındaki kaslara egzersiz yaptırılır. Bu bantlar bir haftaya yakın ayakta kalır ev sürekli olarak kasları çalıştırır. Suya dayanıklı olan bu bantlar rahatlama sağlar ve sertleşmiş dokunun yumuşaması sağlanır.

Topuk Dikeni Nedir?

Topuk dikeni ayak tabanını gerdiren zarın topuk kemiğinin yapıştığı yeri aşırı çekmesiyle ödem oluşması ve bu ödemin belli bir süre sonra kemik çıkıntısı şeklinde bir çıkıntıya dönüşmesidir. Bu çıkıntı ayağın topuk kısmında ağrıya neden olmaktadır.

Topuk dikeninin tedavisi için tanısının konulması çok önemlidir.  Çünkü her topuk ağrısı, topuk dikeninden kaynaklanmayacağı için bu konuda doğru teşhis çok önemlidir. Bu rahatsızlığın ortaya çıkmaması için yalın ayak dolaşmamak, ince tabanlı terlik ve ayakkabılar giymemek, silikon topukluklar kullanmak, ortopedik terlik giymek, doktorun tavsiye ettiği jel ve kremleri belli bir süre kullanmak topuk dikenin ortadan kaldırılması için çok önemlidir. Bu rahatsızlığın tedavisinde PRP, steroid enjeksiyon ve yeni bir yöntem olan radyofrekans tedavisi etkilidir. Topuk dikeni tedavisinin zamanında yapılmaması veya uygulanan yöntemlerle topuk dikeninin iyileşmemesi gibi durumlarda cerrahi müdahale yapılması gerekebilir.

Topuk Dikeni Nedenleri Nelerdir?

Kas ve bağ dokusunda meydana gelen zedelenme, ayak kısmına aşırı yük binmesi veya zorlanma gibi durumların uzun süre devam etmesi durumunda topuk dikeni oluşur. Topuk kemiğinin aşırı zorlaması ve baskılanması ile topuk kemiği oluşur.

Topuk dikeni genellikle uzun bir zaman diliminde yavaş yavaş oluşur.  Birdenbire egzersiz veya spor sonrası bu rahatsızlık ortaya çıkmaz. Bu rahatsızlığın erken belirtilerinin gözlenmesi ve bu belirtilerin göz ardı edilmemesi gibi durumlarda tedavi çok daha kolay olabilir. Bu sebeple topuk dikeni nedenleri ile ilgili bir belirtinin ortaya çıkması ile hemen doktora başvurmak gerekir.

Topuk dikeni oluşmasının nedenlerine bakıldığında genel olarak sert yüzeylerde yürümek, desteksiz ve sert ayakkabılar giymek, koşmak, zıplama veya atlamadan dolayı oluşabilir. Bunların yanında topuk dikeni bazı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunlar hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Obezite
  • Artrit
  • Ortopedik olmayan ayakkabılar
  • Yürüme sorunları
  • Parmak arası terlik 

Topuk dikeni olan birçok insanda genellikle plantar fasiit de vardır.  Bu rahatsızlık topuk ve ayak parmakların arasında uzanan sert, lifli dokunun ayağın basılması sırasında acı vermesidir. Kişiden plantar fasiit olması topuk dikeninin gelişmesine sebep olmaktadır. 

Topuk Dikeninde Risk Faktörleri

İnsanın ayak kısmında oluşan topuk dikeninin oluşmasında çeşitli etkenler bulunuyor. Topuk dikeninin oluşmasını arttıran risk faktörleri bulunmaktadır. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sert yüzeylerde yürümek veya sert tabanlı ayakkabıları giymek 
  • Sportif aktiviteler sırasında çok sert koşma ve zıplama
  • Fazla kilo sonucunda topukta baskı oluşması
  • Sert tabanlı, topuklu veya ortopedik olmayan ayakkabıları
  • İlerleyen yaşla birlikte topuk dikeninin oluşma ihtimali artmaktadır
  • Topuğu çarpma, sert vurma gibi travmalar

Topuk dikenleri riskini arttırabilecek bazı hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Plantar fasiit
  • Reiter hastalığı
  • Yaygın idiyopatik iskelet hiperostozu
  • Omurga ya da bel romatizması

Bu hastalıklar ayak kısmında oluşan hastalıklar olduğu için topuk dikeni riskini de arttırmaktadır. Bu sebeple bu hastalıklar topuk dikenini tetiklememesi için tedavilerinin yapılması uygun olacaktır.

Topuk Dikeni Belirtileri

Topuk dikeni sabahları atılan ilk adımla ve uzun süre yere basılmayıp ilk adımların atılması ile birlikte ağrıya neden olan bir rahatsızlıktır. Topuktaki bu ağrı gün içinde azalır. Sonrasında ise artarak devam edebilir. Topuk dikeni belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Atılan ilk adımda topukta bıçak gibi keskin ağrı hissedilmesi
  • Gün içinde kesik kesik ağrı hissi
  • Topuk iltihabı veya topuk şişmesi
  • Topuk altında kemik benzeri çıkıntı oluşması
  • Topukta yürümeyi zorlaştıran bir hassasiyetin oluşması

Topuk dikeni olan kişilerde bu belirtilerin çıkmasının yanında bazılarında hiçbir belirti ortaya çıkmayabilir.

Topuk Dikeni Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Topuk dikeni olan kişilerde en önemli şikayet kişinin sabah yataktan kalktıktan sonra birkaç adım atması sırasında ortaya çıkan ağrı şikayetidir. Topuk dikeni ağrısının en belirgin özelliklerinden biri de bu ağrının genellikle birkaç adım attıktan sonra geçmesidir. Bu hastalığın bulunduğu kişilerde uzun bir süre bir yerde oturduktan sonra ayağa kalmak istenildiğinde ağrı veya kesik kesik sancılar oluşur.

Topuk dikeninde kişi yatıp dinlendiğinde gün boyunca gergin olan tendonun, uyuma esnasında ayağın ön tarafa gitmesiyle belirli bir kısalığa ulaşır. Bu durum herkeste söz konusu olur fakat topuk dikeni olmayan kişilerde herhangi bir soruna yol açmazken, topuk dikeni olan kişilerde acıya neden olabilir. Bu durumda olan kişilerde birkaç adım atmasıyla birlikte tendon yırtılmaları oluşabilir. İşte bu durumda hasta olan kişinin ağrı ya da kesik kesik acı hissetmesi söz konusu olabilir.

Topuk Dikeni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Topuk dikeni tedavisi konusunda birçok yöntem denenmektedir. Bu yöntemlerden biri podo-taping diye bilinen bantlama yöntemidir. Bu yöntem diğer topuk dikeni tedavisi yöntemlerine göre çok daha iyi bir alternatiftir.

70’li yılların ortasında geliştirilen bu bantlama metodu ile ağrılara müdahale edilmesi çok daha kolay olmaktadır.  Hiçbir ilaç kullanmadan, ciltteki reseptörler sayesinde gerçekleşen bu tedavide cildin çeşitli katmanlarında yer alan bu reseptörler, bantlama sayesinde uyarılarak harekete geçirilmektedir.

Kafes şeklindeki bu özel ağrı bantlarıyla birlikte ayakta rahatlama sağlanmaktadır. Bu bantlarla cildin hareket ettirilmesi ile birlikte ilave stimulasyon sağlanır. Bu bantlar ciltte taping etkisini artırır. Ağrıyan noktalardaki dolaşımın ve akışın düzenlenmesini sağlar. Ayağa yapıştırılan ve bir haftaya yakın ayakta kalan bu bantlar suya dayanıklıdır.  Bantlar eklemlerde anında rahatlama sağlamaktadır. Ayrıca kemik çıkıntısının ilerlemesini önler ve tedavi eder.

Topuk Dikeni Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Topuk dikeni tedavisine başlanmadan önce öncelikle topuk dikeninin nedeni belirlenir. Bu konuda öncelikle plantar fasiya zarının gevşetilmesi gerekir. Bu gevşemenin sağlanması için bazı yollar bulunmaktadır. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Bu rahatlama işlemi için pet şişeyi suyla doldurup ayağın altında yuvarlamak ödemi rahatlatma adına kullanılır.
  • Bu rahatlama için asıl yöntem, ayak tabanındaki zarın gevşetilmesidir. Ayak atına 15-20 dakika masaj yapılması zarın gevşemesini sağlayacaktır.
  • Ayak tabanındaki ödemi azaltmak için doktorun tavsiye ettiği antiinflamatuar ilaçlara başvurulabilir.
  • İçeride ve dışarıda yalın ayak dolaşmamak
  • Ortopedik terlik giyerek ayakları rahatlatmak
  • Ayakkabıların içine destekleyici silikon topukluklar koyarak kullanmak
  • Doktorun verdiği jel ve kremleri 3-4 hafta kullanmak

Bu yöntemlerle geçmemesi durumunda steroid enjeksiyon yöntemiyle ödemin rahatlatılması söz konusu olur. Ödemin olduğu dokuyu iyileştirmesi için PRP tedavileri uygulanmaktadır. Bu yöntemlerle geçmeyen topuk dikenlerinde radyofrekans tedavisi uygulanır. Bütün bu yöntemlerle geçmeyen topuk dikeninde son çare olarak cerrahi müdahaleye başvurulur.

Topuk Dikeni Tabanlığı

Ayak altına konulan tabanlıklar topuk dikeni rahatsızlığının tedavi edilmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Tedavi sırasında olumlu sonuç elde edilmesi için ayağa özel tabanlık tasarımı yapılmalı. Topuk dikeni tabanlığı ayakların sert darbelere karşı korunmasını sağlar. Yürümeyi kolaylaştırır ve ayakta oluşan baskıyı azaltır.

Topuk Dikeni Ameliyatı

Topuk dikeni ameliyatı bu rahatsızlığın durumuna göre yapılmasına karar verilen bir işlemdir. Topuk bölgesindeki sinir uçları ve kasların gevşetme işlemi yapılır. Bu ameliyat sonrası hastanın 6 haftalık bir iyileşme süreci bulunuyor.  Hasta bu süreci ayağına takılan özel bir aparatla ve de aynı zamanda ayağının üstüne basmadan ve buz tedavisi uygulanarak geçirmektedir.

Ameliyat sonrasında hastanın ayağındaki dikişlerin alınmasından sonra egzersizlere ve fizik tedavi programına başlanır. Ameliyattan 6 hafta sonra yavaş yavaş yürümeye başlayan hasta 8. hafta sonun da normal yaşamına dönebilir.

Topuk Dikeni Egzersizleri

Topuk dikeni egzersizleri için bir havlu ya da uzun bir bez kullanılabilir. Bezi veya havluyu ayağınızın tam altına gelecek şekilde yerleştirerek kendinize doğru çekerek 5’e kadar sayıp bırakın. Bu birkaç kez tekrarlayın. Bu egzersizi merdane, top veya cam bir şişeyi ayağınızın altında yuvarlayarak yapabilirsiniz.

SSS

Topuk dikeninin kesin tedavisi var mı?

Topuk dikeni erken tanı ile tamamen ortadan kalkabilir. Bu sebeple belirtilerin ortaya çıkması ile birlikte hemen doktora başvurmak gerekir.

Topuk dikenine yürümek iyi gelir mi?

Uygun ayakkabı veya terlik ile yavaş yavaş yürümek ayakları rahatlatacağı için yürümek topuk dikenine iyi gelecektir.

Topuk dikeni nelere yol açar?

Bu rahatsızlık kişinin yaşamını zorlaştırır. Topuk dikeninin en önemli belirtisi ağrı oluşmasıdır. Topuk dikeninde uzun süre ayağın yere basmaması sonrasında ilk yer basışta çok yoğun bir ağrı olur. Bu ağrı biraz hareket ettikten sonra kaslar yavaş yavaş gevşeyeceği için ağrı da geçecektir.

Doktorumuzdan topuk dikeni tedavisi ile ilgili randevu almak için tıklayın.



Enis Biçerer - DoktorTakvimi.com

Bir cevap yazın


Gelen Sorular


WhatsApp chat
WHATSAPP
RANDEVU AL